10 tipov ako poskladať (každé?) puzzle - 1. časť

Existuje viacero ľudí, ktorí pri pohľade na 1000 a viac dielikové puzzle tvrdia, že nie je možné ich poskladať. Skladanie takýchto puzzle považujú za neprekonateľnú výzvu a zároveň sa obávajú množstva prekážok, kvôli ktorým to nie je možné. V tomto blogu by som vám rád ukázal opak!

Okrem trpezlivosti, ktorá je pri skladaní puzzle nevyhnutná, vám predstavím niekoľko jednoduchých, ale účinných tipov, ktoré zo skladania urobia zážitok. Vďaka nim to dotiahnete až do konca a môžem vám zaručiť, že budete na seba nesmierne hrdí. Predstavujem vám 10 jednoduchých rád, vďaka ktorým bude čas strávený s puzzle zábavou! 

 

V tomto blogu vám prinášam prvých 5 tipov:

1. Vyberte si správny motív (obrázok).

2. Zvoľte si na skladanie puzzle vhodné miesto.

3. Puzzle si roztrieďte, oplatí sa to!

4. Dieliky nechajte obrátené smerom nahor.

5. Doprajte si pri skladaní pauzu.

 

1. Vyberte si správny motív (obrázok).

Znie to ako banalita? A predsa nás tento krok dokáže ovplyvniť v tom, či budeme vedieť puzzle poskladať alebo nie. Tento krok má dve časti:

Po prvé: vyberte si motív (obrázok), ktorý sa vám páči. Vhodný obrázok vás bude motivovať v ďalšom skladaní a „aranžovaní.“ Milujete maľby? Vyberte si puzzle s motívom vášho obľúbeného umelca. Ste fanúšikom áut? Nájdite si puzzle s motívom vozidla podľa vašich predstáv. Chcete sa pri skladaní zasmiať? Vhodnými pre vás budú humorne zamerané puzzle ako sú série Heye. Odporúčam si tiež vyberať puzzle podľa obtiažnosti skladania, avšak toto je téma, ktorej by som sa rád venoval v ďalšom samostatnom príspevku.

Po druhé: Premyslite si, či naozaj chcete skočiť priamo do vody a poskladať vzor tvorený viac ako 1000 dielikmi. Odporúčam zo začiatku stiahnuť aj po menších vzoroch a neskôr, po získaní skúseností, si vybrať puzzle s 1000, 2000 či viac početnými dielikmi.

2. Zvoľte si vhodné miesto na skladanie.

Aj keď sa zdá, že miesto, kde chceme skladať puzzle, nevyžaduje špeciálne prípravy, odporúčam sa nad tým vopred zamyslieť. Najmä pokiaľ ide o puzzle väčších rozmerov. Na skladanie môžete použiť napríklad podlahu – avšak v tomto prípade je potrebné podotknúť, že tá nemusí byť pre každého vhodná (a pohodlná). Pokiaľ máte v domácnosti dlhší či väčší stôl, odporúčam vám zvoliť práve ten. V prípade, ak zvažujete niečo efektívnejšie: uvažovali ste niekedy, že vhodným riešením môže byť špeciálna podložka na puzzle? Do pozornosti vám dávam napríklad túto podložku. Každé miesto má však svoje výhody a nevýhody, a je iba na vás, ktoré z nich si zvolíte. Z vlastnej skúsenosti vám odporúčam vyššie spomenutú špeciálnu podložku, pomocou ktorej bude skladanie menej náročné. Navyše je možné ju ľahko uskladniť, napríklad do skrine či do iného úložného priestoru.  

3. Puzzle si roztrieďte, oplatí sa to!

Jednou z najzdĺhavejších činností pred skladaním puzzle je ich triedenie. Povedal by som, že je to nielen zdĺhavé, ale do istej miery aj nudné. Samozrejme, všetko závisí od náročnosti motívu a od počtu dielikov – pokiaľ ich je menej a obrázok ľahko zvládnuteľný, tento krok môžete vynechať.

Triedenie sa však v mnohých ďalších prípadoch ukazuje ako veľmi dobrý krok. Vďaka tomu, že jednotlivé dieliky roztriedite hneď na začiatku, sa vám podarí puzzle poskladať ľahšie a rýchlejšie.

Predtým, než začnete triediť, je vhodné pozrieť si aj obrázok na krabici. Je dosť možné, že motív bude obsahovať viacero dielikov rovnakej farby (napr. obloha, príroda,...). Ak vám môžem odporučiť, takto podobne sfarbené dieliky je vhodné posunúť niekam mimo (napr. na plech na pečenie, plastový podnos, krabicu,..), aby ste ich potom jednoduchšie a rýchlejšie mohli uložiť a poskladať na miesto, kam podľa náčrtu obrázka patria.

Jednou z možností je triediť puzzle aj podľa tvaru dielika (podľa tzv. výbežkov). 

4. Dieliky nechajte obrátené smerom nahor.

Pri triedení puzzle dieliky otočte smerom nahor tak, aby ste videli ich farbu alebo motív. Opäť to znie ako banalita, avšak je lepšie, ak máte vopred prehľad o tom, aké rôzne časti zobrazené na dielikoch budete následne skladať. Aj skladanie oblohy, lesa a vody obsahuje drobné prvky, ktoré vám pomôžu identifikovať, kde sa daný dielik bude nachádzať. Opäť upozorňujem, že „výbežky“ na dielikoch je vhodné pozorne sledovať, kombinovať a spájať pokojne aj skôr.

5. Doprajte si pri skladaní pauzu.

Nezúfajte, ak prídu chvíle, kedy sa pri skladaní nepohnete. Možno pocítite frustráciu, nespokojnosť a budete si v duchu hovoriť, že teraz to predsa nemôžete vzdať! Ak to na vás príde, oddýchnite si. Doprajte si pauzu, ponaťahujte sa, dajte si pohár vody či malé občerstvenie. Po krátkom oddychu sa vám bude lepšie premýšľať a budete mať pocit, že vám to opäť ide ako na začiatku.

Pevne verím, že vám moje rady a tipy pomôžu. Týmto vás zároveň pozývam k ďalšiemu blogu, v ktorom sa opäť podelím o rady pre budúcich PuzzleManiakov (pozn. ed. tých, ktorí milujú puzzle).