Ste milovník puzzle a vášnivý čitateľ? Ako môžu audioknihy spríjemniť skladanie puzzle?

Hovorí sa, že puzzle sú jedným zo spôsobov, ako zabíjať čas a nudu. Je zaujímavé, že niekto to vníma ako „návnadu“ umožňujúcu uniknúť z každodennej reality a zhonu, a niekto naopak ako stratu času, pretože za dôležité v živote pokladá prácu a napredovanie. Dnes by som vás preto chcel upozorniť na jednu z možností, ktorá umožňuje únik, ale aj napredovanie. Môj tip súvisí s čítaním, pretože sa ukazuje, že puzzle sú skvelou príležitosťou práve na túto činnosť, vďaka ktorej sa spája príjemné s užitočným.

Skôr než začnem, na chvíľku od hlavnej myšlienky odbočím. Uviedol som, že puzzle sú „jeden zo spôsobov, ako zabíjať čas a nudu.“ Pre tých, ktorí trávia veľa času skladaním puzzle, je to, čo napíšem, samozrejmosťou. Avšak tým, ktorí si k puzzle ešte len hľadajú cestu, by som rád spomenul niekoľko zdravotných benefitov. Možno ste o tom nevedeli, ale puzzle zapájajú obe mozgové hemisféry, posilňujú krátkodobú pamäť, zlepšujú priestorovo-orientačné schopnosti a odbúravajú stres – teda prinášajú so sebou veľa pozitívneho. Práve preto som sa rozhodol napísať samostatný blog na túto tému.

Ako čítať knihy? To vie predsa každý!

Presne tak. Čítame knihy. Čítame, t.j. začíname realizovať proces, pre ktorý je nevyhnutné zapojiť zrak. Ide o rovnaký zmysel, ktorý je potrebný aj pri skladaní puzzle. Dajú sa vôbec tieto dve činnosti zladiť? Odpoveď je jednoduchá: áno! A ako? Počúvaním!

Sluch je pri skladaní puzzle prakticky nepoužívaný. Poznám ľudí, ktorí sa radi dotýkajú výsledného obrázku aj po jeho poskladaní. Poznám aj takých, ktorí milujú vôňu novootvorených puzzle. Ale nikdy som sa nestretol s tými, ktorí by puzzle „počúvali“. Sluch pri skladaní puzzle nie je stimulovaný, čo v podstate môžeme považovať za pozitívum. Ak sa tejto záľube venujete v tichosti, má to pre vás blahodarné účinky, pretože ticho uvoľňuje napätie. Ja však patrím k tým, ktorí si čas strávený touto činnosťou spestrujú tak, aby išlo o viac než iba o sedenie nad nudným obrázkom. Jednou z možností je... počúvanie audiokníh.

Čo sú audioknihy?

Audiokniha (známe aj ako zvuková kniha, kniha do ucha, hovoriaca kniha, kniha na počúvanie) je niečo ako nahrávka knihy, resp. zvukový záznam čítania a prednesu zvukového diela. Niekedy má podobu rozhlasovej drámy, v ktorej okrem štandardného obsahu knihy počujeme aj rôzne akustické efekty, ako sú zvuky a hudba, ktoré podnecujú našu predstavivosť. Hoci je móda audiokníh pomerne mladá, ich história siaha až do konca 19. storočia, kedy sa začali objavovať prvé nahrávky tohto typu.

V minulosti však bolo obmedzením médium (alebo hmotný nosič, ktorým je dnes USB, CD, DVD a iné), ktoré poskytovalo len 4 minúty záznamu. Predstavte si, koľko úsilia by bolo potrebné vyvinúť, aby ste takto nahrali napríklad „Pána prsteňov“. Z tohto dôvodu bolo potrebné vynájsť také média, resp. hmotné nosiče, ktoré by umožnili nahrať dlhší záznam a teda aj získali audioknihám určitú popularitu.

Puzzle 1000 elementów, Titanic

Ako počúvať?

Jednou z vecí, ktoré sa vo svete audiokníh výrazne zmenili, je ich dostupnosť. A týka sa to nielen vybavenia potrebného na počúvanie, ale aj možnosti zaobstarania si konkrétnych audiokníh.

Po prvé: na čom počúvať? Ešte pred pár rokmi by sme mohli siahnuť po MP3 prehrávači alebo CD. V súčasnosti však so sebou rozvoj mobilných zariadení priniesol aj možnosť počúvať audioknihy prostredníctvom smartfónov. Samozrejme, využiť môžete aj iné nástroje ako sú počítače, tablety či iné audio zariadenia. To, aké zariadenie použijeme, môže ovplyvniť výber samotnej audioknihy, keďže niektoré z nich je možné si vypočuť len na konkrétnom type prehrávača.

Po druhé: formát a dostupnosť. Ako som písal, v súčasnosti prevažnú väčšinu audiokníh tvoria nahrávky vo formáte mp3, ktoré je možné zakúpiť si v kamenných kníhkupectvách a internetových obchodoch na CD, alebo vo forme súborov stiahnutých priamo z internetu. Čo sa týka druhej alternatívy, existujú tiež dve možnosti a to: alebo to budú knihy zakúpené natrvalo, ktoré si môžete stiahnuť a následne prehrať kedykoľvek chcete, alebo sa môžete rozhodnúť pre službu predplatného na určité časové obdobie.

Po tretie: ako ich získať? O jednom spôsobe som sa už zmienil – o kníhkupectvách. Buď ide o kamenné kníhkupectvá, alebo o e-shopy, vrátane tých, ktoré sa špecializujú len na audioknihy. Trh s audioknihami sa za posledné roky enormne rozvinul, a najväčšie weby ponúkajú niekoľko, ba až niekoľko tisíc titulov! Tie zahŕňajú detské rozprávky, poéziu, detektívne romány, historické romány, fantasy, literatúru faktu, knihy o osobnom rozvoji a iné žánre. To znamená, že to svoje si nájde prakticky každý, kto má chuť ponoriť sa do sveta príbehov. Existujú však aj iné spôsoby, ktoré sprístupňujú audioknihy pre verejnosť. Ide napríklad o verejné knižnice, ktoré ponúkajú aj zvukové zbierky kníh.

Dodajme ešte, že zahraničné weby ako Audibly, či voľné zdroje, ktoré ponúkajú knihy v tzv. verejnej sfére, ako je Free Reading alebo Project Gutenberg, sa stávajú takmer neobmedzenými. Rátajte však s tým, že ich kvalita môže byť niekedy (podotýkam: niekedy, nie vždy) horšia ako pri komerčných nahrávkach.

Možností, ako získať audioknihy je mnoho a určite uznáte, že sťahovať ich z rôznych neoverených webových stránok nemá príliš zmysel.

Kedy počúvať?

Kedykoľvek, kedy budete mať čas. Napríklad pri skladaní puzzle! Alebo môžete počúvať audioknihy pri upratovaní, jazde na bicykli alebo v aute, na prechádzke so psom,... Jedinou nevýhodou môže byť nesústredenosť na dve činnosti naraz, ale opäť ide o individuálnu záležitosť. Oplatí sa teda vyskúšať, či je to naozaj to pravé pre vás. Aj napriek tomu si myslím, že ide o skvelé riešenie ako spojiť dve užitočné činnosti dohromady. Často totiž na internete vidím milovníkov puzzle, ako pri skladaní sledujú televíziu alebo počúvajú rádio. V tomto prípade je audiokniha veľmi podobná. :-) 

Čo počúvať?

Toto je asi najťažšia otázka, na ktorú si musíte odpovedať sami. Počúvajte to, čo sa vám páči, pretože má ísť v prvom rade o potešenie. Ak ste však doposiaľ audioknihy nepočúvali, odporúčam vám siahnuť po ľahšej knihe, určite však nie po čitateľsky náročných knihách (akými sú napr. knihy od Freuda, prípadne historické knihy a podobne).

Audiobooki dla PuzzloManiaków

Ak máte obavy, že vás počúvanie kníh bude nudiť, začať môžete aj rozhlasovými hrami. Ich výber je síce menší, ale to by vás nemalo odradiť. Určite by som vám odporučil napríklad Blade Runner, Zaklínač, Biblia a podobne, pretože sú úžasné! Spomínam si, ako som jedného večera počúval kultovú senzáciu od Stephena Kinga a naozaj som nadobudol pocit, že ma niekto sleduje...

Je síce pravda, že väčšinu kníh číta jeden človek, ale môže to byť aj výhoda. Ak máte obľúbeného herca s unikátnym a nezameniteľným hlasom, môžete po jeho knihách siahnuť opakovane a vyberať si práve podľa hlasu. Interpretácia týchto „autorov“ bude jedinečná a to vás rozhodne neomrzí!

Ak si časom na hovorené knihy zvyknete, môžete samozrejme siahnuť aj po čitateľsky náročnejších tituloch, ako je napríklad osobný rozvoj, psychológia a iné, ktoré vám aj pri skladaní puzzle určite potrápia mozgové závity.

Vášnivý milovník audiokníh

Ako ste si mohli všimnúť, som vášnivým poslucháčom a milovníkom audiokníh. Vypočutých kníh môžem narátať desiatky, ak nie stovky. Mnohokrát ide o knihy, na ktoré by som si za určitých okolností nenašiel čas. Vďaka tomu, že sa dajú vypočuť aj pri iných činnostiach (napríklad ako je skladanie puzzle), som po nich predsalen mohol siahnuť. Preto vás nabádam k tomu, aby ste si to skúsili aj vy. Ak som vás náhodou nepresvedčil, skúste sa zamyslieť, aké by to bolo skvelé – skladať puzzle s rovnakou témou akou je kniha! Napríklad pri počúvaní Harryho Pottera by ste si poskladali puzzle práve s týmto motívom. A ak by navyše išlo o 3D verziu Rokfortu, verím, že zážitok by bol zaručený!

Audioknihy však nie sú jedinou formou, ako si spestriť skladanie puzzle. O ďalších tipoch a aktivitách časom určite napíšem ďalší blog. :-)