Recenzia: Harry Potter a Polovičný princ. Ravensburger 1000 dielikov.

V ďalšom pokračovaní „putovania“ puzzle svetom nemožno opomenúť našich západných susedov. Puzzle síce nie sú nemecký vynález, ale práve odtiaľ pochádzajú naši dvaja výrobcovia Ravensburger a Schmidt, ktorých určite poznáte.

Verím, že časom napíšem aj recenziu na puzzle od výrobcu Schmidt, teraz som sa však zameral na puzzle od Ravensburger: ide o motív jednej časti z najobľúbenejšej série kníh pre deti a mládež za posledné desaťročia. Puzzle Harry Potter a Polovičný princ. Skôr, než o nich napíšem pár slov, dovoľte mi aspoň niekoľkými vetami opísať históriu spoločnosti, ktorá sa stala jedným z lídrov európskeho trhu zameraného na puzzle.

Možno ste netušili, ale Ravensburger pôvodne nezačal vyrábaním puzzle. Preslávil sa ako vydavateľ spoločenských hier. A to všetko vďaka Ottovi Robertovi Maierovi, ktorý v roku 1883 podpísal prvú zmluvu s autorom hry, ktorú zverejnil o rok neskôr. Hra sa volala „Cesta okolo sveta“, a možno vám znie povedome. Firma postupne rozširovala svoj sortiment a v roku 1964 začala s výrobou puzzle. Trúfam si povedať, že v tejto sfére je Ravensburger obľúbenejší. Ich logo je pre mnohých symbolom kvality. Položme si však otázku: je to  výrobným sortimentom alebo nemeckou precíznosťou? :-) 

Aká je krabica?

Štandardná. To slovo mi prišlo na um hneď, ako som schmatol krabicu Harryho Pottera. Štandard sa týka veľkosti, ale aj usporiadania obrázku. Potom som si však uvedomil, že nie všetky krabice puzzle, hoci sú si podobné, sú rovnako veľké. Táto krabica je 37 cm vysoká a 27 cm široká, čo sú veľmi podobné rozmery, aké majú krabice od výrobcu ArtPuzzle, avšak stále sú o niečo väčšie ako krabice od výrobcu Anatolian.

Harry Potter a Polovičný princ sú puzzle s licenciou, a preto ich krabica musela byť označená vhodným spôsobom. Predná strana krabice obsahuje ilustráciu (cca 19x27 cm) a niekoľko informácií: logo Ravensburger, logo čarodejníckeho sveta Harryho Pottera, logo Minimalima, informácie o výrobe puzzle a nadpis „Ravensburger Puzzle Original Ravensburger Quality“. Keďže ide o recenziu, môžem si dovoliť oponovať a klásť si otázku: je naozaj potrebné niekoľkokrát spomenúť, že ide o puzzle „Raven?“

Štandardné sú aj bočné strany krabice. Obsahujú obrázok, logo, katalógové číslo a názov. Ten je uvedený v piatich jazykoch.

Zadná strana krabice je tvorená typickou potlačou pre puzzle Ravensburger. Informuje o viac ako 100-ročnej tradícii výroby puzzle a o prémiovej kvalite, zároveň ručí za skvelú zábavu. Predpokladám, že ide o potlač, ktorá bola zvolená s cieľom optimalizovať výrobné náklady, pretože ju možno uviesť na akékoľvek 1000 dielikové puzzle. Škoda, pretože tieto puzzle si priam pýtajú potlač súvisiacu s Harrym Potterom.

Dôležité je pre nás aj vnútro krabice. Súčasťou balenia sú aj igelitové vrecúško a puzzle – 100 dielikov. Opäť nič neobvyklé, ale neznamená to, že je to nudné alebo zlé. Práve naopak, krabica ako celok disponuje niekoľkými kvalitami: je pevná, estetická a nebadať na nej žiadne nezrovnalosti súvisiace s potlačou.

Na kvalite krabice záleží 

Musím sa priznať, že predsa len existuje niečo, čo sa mi na puzzle od značky Ravensburger nepáči. Prach. Charakteristický, modrý prach, ktorý nájdete vo vrecúšku s puzzle. Skôr či neskôr si každý pri skladaní všimne, že prach ostal aj na spodku krabice. Nedávno som skladal 5000 dielikové puzzle s motívom starovekého Ríma a neveriacky som hľadel, koľko toho prachu ostalo v krabici. Samozrejme, pri 1000 dielikových puzzle je toho menej, nič sa však nemení na tom, že ide o akúsi typickú črtu.

Kvalita však nie je len záležitosťou prachu. Spomenúť chcem aj ďalšie aspekty, ako je hrúbka a kvalita potlače. Poďme sa na ne pozrieť.

Harry Potter a Polovičný princ (ako aj ďalšie puzzle z potterovskej série) patria k štandardnému ravensburskému štýlu. Keď ich poskladáte, môžete si všimnúť, že dieliky tvoria pravidelnú mieržku a ich tvar pripomína obdĺžnik s 1-3 výbežkami. Nie je na tom nič prekvapivé, opäť totiž ide o vlastnosť a nie o chybu. Mnoho ľudí obľubuje značku Ravensburger práve kvôli tvaru dielikov, pretože im pomáha skladať puzzle a nemusia sa orientovať iba podľa farby. Našli ste niekedy častu, ktoré nie sú vyrezané? Áno, aj ja som ich občas našiel. Plusom však ostáva, že od Ravensburger nikdy nenájdete polámanú krabicu, či výbežky dielikov. Pomáha tomu aj fakt, že sú len o niečo hrubšie ako napríklad Trefl Puzzle.

Keď to teda poskladáte, všimnete si, že prvky tvoria pravidelnú mriežku a ich tvar je obdĺžnik s 1-3 výstupkami. V tomto smere sa nekoná žiadne prekvapenie, no opäť ide o vlastnosť, nie o chybu. Mnoho PuzzloManiakov má rado Ravensburger pre tento tvar puzzle, pretože umožňuje triediť prvky nielen podľa farieb, ale aj podľa tvarov. Existujú časti, ktoré nie sú vyrezané? Áno, pár takých som našiel v krabici. Na druhej strane nechýbali delaminácie kartónu či polámané „výčnelky“. Nakoniec, pokiaľ ide o hrúbku prvkov, sú o niečo hrubšie ako napríklad Trefl Puzzle.

Radosť skladať!

Ak mám uviesť, do akej miery som fascinovaný svetom Harryho Pottera, asi by som sa charakterizoval ako „mukel“ (pozn. ed. „nečarodejník“). Aj napriek tomu, že som sa svetom Harryho Pottera preniesol cez audioknihy až po filmy, bližší mi je svet Pána Prsťenov a Hobita (Tolkien), či Narnie (Lewis), než Rokfort. Napokon ma však do skladanie nebolo potrebné nútiť, práva naopak! Túto časť z potterovskej série považujem za najzaujímavejšiu. Nešlo totiž o skladanie scén vytrhnutých z filmov v podobe koláže, ale o jedinečnú atmosféru inšpriovanú obálkou knihy, do ktorej boli vpletené tváre hercov. Netuším, kto je autorom tohto motívu, pretože to na krabici uvedené nebolo. Myslím si však, že si zaslúži veľký potlesk!

Pre záujemcov treba upresnoť, že Harry Potter a Polovičný princ sú vertikálne orientované Puzzle. Určite je potrebné vziať tento fakt do úvahy, pretože puzzle pri rozložení dosahujú rozmery 50x70 cm, čo je celkom dosť. A nie každý má možnosť pohodlne si také puzzle rozložiť. Ich samotné triedenie nebolo zložité, kedže sa tam nachádza niekoľko charakteristických oblastí: zelené okraje, žlté rámy, knihy, elixíry a postavy. Musím však uznať, že poskladať zelené pozadie bolo celkom náročné, miestami až nudné. Nemalo by vás to ale odradiť, pretože poskladanie zvyšných častí prebehlo hladko. Celkový dojem zo skladanie a samotného motívu hodnotím ako: príjemný (pozn. ed. splnil očakávanie).

Nedávno som sa v jednom blogu venoval téme počúvania audiokníh pri skladaní puzzle. Aj napriek tomu, že som pri Harrym Potterovi nevyužil túto možnosť, úprimne vás k tomu vyzávam. Je to skvelá príležitosť, ako zažiť čarodejnícky svet J. K. Rowlingovej aj naživo!

S týmito puzzle sa dokonca spája aj jedno dobrodružstvo. Žiaľ, nie veľmi príjemné... Po doskladaní puzzle som zistil, že jeden dielik chýba. Dlhé roky sa mi to nestalo a od puzzle tejto značky som to ani nečakal. Stále mi blúdi mysľou, či išlo o výrobnú chybu alebo iba o moju nepozornosť. Niekoľkokrát som obrátil krabicu naruby dúfajúc, že z nej dielik vypadne... Žiaľ, márne. Ktovie, možno v tom mali prsty domáci škriatkovia alebo iná čarovná bytosť...

Čo ponúka výrobca? 

Ravensburger je konkurencie schopná značka. Rozoznateľná, rôznorodá, silná na trhu s puzzle. V priebehu rokov ukázali, že sú schopní dodržiavať určitý štandard a kvalitu, ale zároveň sa neboja experimentovať. Určite by bolo jednoduchšie opísať, čo v ich ponuke nie je, ako to, čo je. Nájdete u nich puzzle pre každú vekovú skupinu: pre malých i veľkých. Krajiny, maľby, odkazy na literatúru aj filmy. Pre tých, ktorí milujú výzvy, sú pripravené puzzle zo série Krypt. Zaujímavými je aj ponuka 3D puzzle alebo puzzle Exit, ktoré pri samotnom skladaní umožňujú hľadať odpovede na to, čo ukrývajú.

Zhrnutie

Prvýkrát som na značku Ravensburger natrafil začiatkom 90. rokov. Domov mi prišli puzzle, ktoré boli dovezené z Nemecka. Vždy, keď započujem „Ravensburger“, doľahne na mňa sentimentálnosť... Netrúfam si však hodnotiť kvalitu dnešných puzzle a tých z pred 30. rokov. Myslím si však, že sa veľa zmenilo - či už pozitívnym alebo negatívnym smerom.

Ako by som zhodnotil túto značku dnes? Na jednej strane ju považujem za kvalitnú, solídnu a oceňujem rôznorodosť vzorov. Na druhej strane však cítim, že aj Ravensburger podľahli určitej masovosti, a v určitých prípadoch pociťujem, že puzzle chýba kúzlo, jedinečnosť. Namiesto toho dostaneme aspoň štipku modrého prachu

Aj napriek tomu, že som značke vytkol zopár vecí, dovolím si tvrdiť, že ide o kvalitný produkt a rozhodne po týchto puzzle siahnem ešte niekoľkokrát. Málokedy sa značka puzzle môže pýšiť rozmanitosťou motívov. Budem rád, ak sa časom dostanem k sérii Krypt alebo Exit. Napokon, ani puzzle XXL verzii nie sú zlé, práve naopak - pre ľudí so zhoršeným zrakom, motorikou, či malé deti, sú tieto puzzle priam ideálne!

Na záver chcem dodať, že puzzle Harry Potter sú príjemným zážitkom (až na spomínaný chýbajúci dielik). Nechcem však, aby táto záležitosť ovplyvnila recenziu, a preto si nechám úvahy o chýbajúcich dielikoch na samostatný príspevok - určite bude zaujímavé nahliadnúť na tento problém z viacerých uhlov pohľadu. Medzitým vás však vyzývam, aby ste sa pozreli na ponuku Ravensburger, pretože naozaj to stojí za to!